Home / Hírek / Téli szurkolói focitorna: Újpest on tour Szczecin

Téli szurkolói focitorna: Újpest on tour Szczecin

A Pogoń Szczecin és az Újpest szurkolóinak kapcsolata már jó pár évre, egészen 2007-re nyúlik vissza, mikor a Legia Varsó szurkolói focitornáján először találkoztunk velük. Ekkor még a Pogoń és a Legia barátok voltak, ez a barátság húsz év után tavaly ősszel ért véget.

 pogon

A „pogońosok” már ekkor is barátkoztak velünk és a kapcsolat minimális szinten, de létezett közöttünk. Pár fővel voltunk velük Lublinban idegenben és Chorzówban is a 2009-es kupaelődöntőn a Ruch ellen. Ezen a meccsen a Pogoń bejutott a lengyel kupadöntőbe, amit Bydgoszczban rendeztek a Jagiellonia Białystok ellen. Szczecinből hatezren keltek útra erre a meccsre és a Legia is képviseltette magát egy 1500 fős különvonattal. Ezen a vonaton mi is rajta voltunk mintegy tíz fővel.

Aztán jött a tavaly márciusi budapesti derbi, ahová 7 Pogon szurkoló érkezett az Üllőire szurkolni az Újpestnek. Sokak számára ismerős lehet a kép J Nyáron öt lila volt Szczecinben a Pogoń-Legia meccsen, mely ekkor még hatalmas közös bulizással telt. Ősszel az egyik Pogoń fancklub, az FC Wysoka Kamieńska tette tiszteletét nálunk a Szuszában, akik egy graffitit is csináltak Pesten.

A meghívás a focitornára már tavasszal megérkezett hozzánk, igaz akkor még úgy volt, hogy nyáron lesz megrendezve. Végül ez nem valósult meg, így lett belőle január. Sokat nem gondolkodtunk, egyből igent mondtunk. Összesen 30 csapat nevezett a tornára, ebből 28-at a Pogoń szurkolói csoportjai, fanklubjai, baráti társaságai és szponzorai tettek ki, külföldről pedig a közeli Dynamo Berlin és az Újpest vett részt.

 unnamed

unnamed (7)

Csütörtökön éjfélkor vágtunk neki az 1100 km-es útnak 9 fővel, 6 Fidelity és 3 AB taggal. Az út viszonylag gyorsan telt, hamar Németországban voltunk. Ennek az oka, hogy Lengyelországban alig vannak autópályák, így német földről vettük be Szczecint. Kora délután foglaltuk el a szállást, barátaink már vártak ránk az épület előtt. Gyors zuhany, aztán irány enni valamit, majd pedig a stadion. Nagy meglepetésünkre simán bementünk a székházba, ahol a szurkolóknak van a klubhelyiségük(!), itt tárolják saját sáljaikat, pólóikat, mezeiket. Itt vettünk magunknak különböző ajándéktárgyakat, sapkát, sálat, pólót. Bementünk a lelátóra is, majd lecsúsztak az első sörök is. A stadionból sokat nem láttunk, mert nagyon nagy köd volt. Az egész stadion full oldschool, egy nagy U-betű egy gödörben. Közben jött a telefon, hogy pár Pogoń-szurkoló vár minket a közeli szurkolói kocsmában, a híres Jokerben, melyet a nyári látogatásunk alkalmával néhányunknak már volt szerencséje megismerni. Miközben sétáltunk át a kocsmához, természetesen a rendőrök igazoltattak minket, mondtuk, hogy magyarok vagyunk, aztán engedtek is minket tovább.

Bevetettük magunkat a pubba, előkerültek a vodkás üvegek, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, jöttek a matrica-, póló-, sapka-, sálcserélgetések, sztorizgatások. Annyira nem nyomtuk meg az éjszakát, mert másnap reggel kezdődött a focitorna. Hajnali egy körül tértünk nyugovóra, másnap reggel kilenckor kezdődött a torna 25 km-re Szczecintől. 8-kor már hívtak minket a „pogońosok”, hogy nehogy elaludjunk. Persze nem vettük fel a telefont, de sok problémát nem csináltak belőle: 8:10-kor már ránk is törték az ajtót a hostelben, mert az nem lehet, hogy a kezdésre nem érünk oda. Volt, aki már akkor sörrel jött be hozzánk.

Hogy a sofőrünk is tudjon inni, azt is megoldották, hogy ne a saját buszunkkal kelljen átutazni a közeli, ám igen egzotikus nevű Policébe, melynek semmi köze a rendőrséghez, egyszerűen ez a település neve. Ez egy kisváros Szczecin mellett, ahol az egyik legerősebb Pogoń-fanklub működik: az FC Police. Három autóval jöttek értünk, az utat nagyon hamar megtettük, mintha Fótra kellett volna kiugranunk Újpestről. Az egész rendezvény egy kézilabdacsarnokban, a helyi középiskola tornatermében volt. A mi öltözőnkben azok a csapatok voltak, akikkel egy csoportba sorsoltak minket a tornán. Név szerint a United Nord Side, a White Boys, a PS Zachód, a Nowe Osiedle Police és mi, az Újpest Budapest. Az öltözőben is – mint a túra során végig – nagyon jó arcok voltak a lengyelek, tényleg örültek nekünk, hogy ott vagyunk. Többségünk már volt Lengyelországban korábban hasonló eseményen, de aki most jött először, annak külön felhívtuk a figyelmét a lengyel vendéglátás előnyeire és hátrányaira egyaránt. J

 unnamed (2)

A torna számunkra vereséggel kezdődött, majd még három döntetlen következett. Az egész rendezvény szervezése úgy zajlott, ahogy a nagy könyvben meg van írva: percre pontosan kezdődtek a meccsek. Alkoholt nem lehetett inni csak az öltözőben. Ahogy csordogáltak a meccsek, egyre több pia fogyott, egyre gyakrabban durrantak a cigik, egyre oldottabbá vált mindenki. A Pogoń előénekese elcserélte a pulcsiját velünk, hogy majd abban lesz a kerítésen a Lechia Gdańsk ellen. Lassan már semmi cserélnivalónk nem maradt: az összes pólót, pulcsit, matricát, sálat, nyakpasszt elcserélték velünk. A csoportból nem jutottunk tovább – nagy megkönnyebbülésünkre. A buli a focitorna után az 50 méterre lévő bowling pubban folytatódott. Ez alatt a táv alatt begyújtottak vagy’ 100 görögtüzet, stroboszkópot, füstöt- Gyönyörű látvány volt a mi – pirót csak szökőévente látó – szemünknek. Itt már teljesen elvesztettük a kontrolt. Mindenki énekelte a Pogoń és Újpest dalokat, de a legnagyobb sláger az Újpest Budapest – Pogon Szczecińska dal volt.

unnamed (5)

unnamed (6)

 

Ekkor már mindenki mindenkivel ivott, bulizott. Fizetni…na azt nem lehetett, mert „itt vannak szabályok” , nem engedhetik meg nekünk. A buli mindenki számára máshol végződött, 9-ből 4-nek tulajdonképpen nem is lett vége, ők pénteken aludtak utoljára. J A szombat esti szczecini éjszaka tartogatott meglepetést sok ember számára. Ismét voltak áldozatok, átvert taxisok, értetlenkedő madarak, akik le lettek ütögetve, lányok, akiknek a szolgáltatásai nem lettek igénybe véve, rengeteg vodka fogyott, törtek a poharak, fogyott minden, aminek fogynia kell! ;) A MELANZ TRWA!

Vasárnap még megnéztünk pár graffitit, ettünk egy utolsót, aztán hulla fáradtan egy beszart GPS-szel keltünk útnak délután. Mondani se kell, hogy elnéztünk egy lehajtót és a vasárnap esti kamionstop után a forgalom is kellemes volt…

unnamed (1)

unnamed (3)

unnamed (4)

Reggel 9-re értünk Pestre, egy halom ajándékkal, sörrel, vodkával és egy örök élménnyel.
A túra 10/10 volt minden szempontból. Valószínűleg nem ez volt az utolsó ilyen beszámoló… ;)

UTE&MKS

Újpest Fanatics

 

Írj hozzászólást (A hozzászólásokért felelősséget nem vállalunk. ultrasliberi.hu)

Your email address will not be published.A hozzászólásokért felelősséget nem vállalunk! ultrasliberi.hu *

*

Scroll To Top